torsdag 2. april 2009

Pyramider:Mellom år 2700 og 1600f.k ble over 90 pyramider i Egypt bygd. De ble bygget av slavene som bodde i Egypt. Får og bygge de måtte man ha fantastisk flinke arkitekter og matematikere for og finne ut hvordan de store klossene skulle komme seg oppå hverandre.

Gravkammer:

Pyramiden ble bygd med stein sånn at de skulle vare til evig tid. To og en halv million steinblokker brukte de for å bygge den største pyramiden, Kheopspyramiden. En stein veide imellom 2 og 3 tonn! For å komme til toppen av pyramiden mens de bygde den, brukte arbeiderne en utvendig jordrampe. Denne måtte hele tiden bygges høyere ettersom pyramiden vokste. Graven til kong Kheops måler 230 meter hver vei. Den er mye større enn en fotballbane!Pyramiden er 146 m høy også! Bare tenk deg.. DEN ER STOR!Det tok mer enn 20 år og 10 000 arbeidere for å bygge bare denne pyramiden, i hvert fall i følge en amerikansk matematiker som akkurat regnet på dette.

De fleste arbeidere i Egypt jobbet på jordbruk ved Nilen. De dyrket korn, hvete, frukttre osv. Om sommeren ble Nilen til nil-floden som lagde store oversvømmelser i markene til byen. De kunne derfor ikke drive jordbruk om sommeren. Derfor hadde mennene flere måneder fri til å bygge pyramider. Pyramide-byggingen var et pliktarbeid, men de syntes selv at det var en ære å få bygge gravkammeret til kongen i landet.Døden ble sett på som begynnelsen på et nytt liv i en annen verden. Like etter at folket kronet en ny farao begynte han å forberede sin egen død. Egypterne var sikre på at hvis faraoen fikk en flott pyramide som grav ville han få evig liv som gud for dem. Når faraoen døde kunne han ikke begraves på vanelig vis. De ble balsamert og gjort til mumie for og få et evig liv.Prester tok med liket til et balsameringsverksted. Det ble også kalt for Livets hus og lå i tempelet som tilhørte pyramiden. Her skar de et snitt i venstre side av kroppen og fjernet lever og lunger. Disse tørket de og satte i spesielle beholdere, som ble kalt for kanoper de ble senere satt ved graven i pyramiden. Hjernen ble også fjernet, mens hjertet ble igjen i kroppen for å være med videre i neste liv. Etter det la de kroppen i natronsalt, som hindret den i å råtne. Helt til slutt fylte de kroppen med for eksempel tørre blader eller sagmugg og pakket inn kroppen i bandasjer av lin.Selve gravleggingen var også en stor ting. Mumien ble først lagt i en trekiste. Trekisten ble plassert i en stor kiste av stein som ble kalt for sarkofag. Sarkofagen ble til slutt dekket til med et tungt lokk av granitt. Resten av gravkammeret fylte de med gjenstander som kongen brukte mens han levde og som de mente var nødvendige for ham å ta med seg i livet etter døden. Det ble lagt gull smykker og andre kostbare gjenstander i gravkammeret men også tøy møbler og våpen fra faraoens hjem. Etter en aller siste seremoni med velsignelser gled tunge store dører av granitt ned en etter en og sperret adgangen fra tunnelen inn til gravkammeret. Det er fordi de ikke ville at noen skulle forstyrre, plage eller stjele fra faraoen mens han var i et nytt liv.Alle pyramidene er plassert ved vestbredden av Nilen fordi solen går ned og begynner sin reise gjennom natten i vest på vei til sitt evige liv.Sfinxen:I Giza står den berømte Sfinxen. Det er et bilde av faraoen Khefre med løve kropp. Khefre levde ca i år 2600 f. Kr. Sfinxen er 57 m lang.Kleopatra var den siste faraoen i Egypt, og de har funnet faren hennes like ved graven hennes på 5 meters dyp.

1 kommentar: