lørdag 21. mars 2009

New York!


Etter to og en halv times flytur kom vi endelig fra Orlando til New york. New york er en fantaskisk fin by med masse mennesker og gateselgere.. Det jeg la merke til mest når jeg kom til New York var at det var mye mere søpper rundt om kring.. Og i Orlando var det ikke søppel og se noe sted!!

New York er en utrolig stor by men det er vanskelig og gå seg vill ;o Hvorfor spør sikkert du.. Jo det er avenuer og streeter.. alle går helt rett. Tenk deg en rutebok! MEN gaten Brodway går over alle de rette.. den går på skrått!!

New York City, offisielt kalt City of New York, det er den største byen i USA. Byen ligger i delstaten New York og har 8,5 millioner innbyggere. Storbyområdet New York er et av de mest folkerike byområdene i verden, med rundt 20 millioner innbyggere. New York består av fem bydeler: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens og Staten Island.


Byen har lang rekke kjente museer, teatere, gallerier, mediahus og internasjonale selskaper.


I 1524 seilte den første europeereren, florentineren Giovanni da Verrazano, opp til Manhattan, som på 1500-tallet var delt mellom en rekke indianerstammer, alle sammen av lenapegruppen.


Verrazano seilte i den franske krones tjeneste, og gav stedet det franske navnet Nouvelle Angouleme (Ny-Angouleme), etter kong Frans I, som var konge av Frankrike og greve av Angouleme.


Hundre år senere dro engelskmannen Henry Hudson opp elven som skiller Manhattan og New Jersey, derav navnet Hudson River.



Europeisk bosetning skjedde ikke før nederlandske pelshandlere slo seg ned der i 1614. I 1624, ti år etter at de først var kommet, etablerte nederlenderne kolonien Nieuw Amsterdam lengst sør på Manhattan. Den nederlandske koloniale generaldirektør Peter Minuit kjøpte øya Manhattan fra lenapeindianerne i 1626 (at kjøpssummen var på glassperler til en verdi av 24 dollar (168 norske kroner) er senere blitt påvist å være en legende).Indianernes antall, som tidligere kan ha vært oppe i 5.000, sank frem til år 1700 til ca 200 på Manhattan.
Senere oppsto koloniene Brooklyn, Queens og Bronx på grunn av den økende innvandringen til byen. Bronx har navnet etter svensken Jonas Bronck som var den første européer som slo seg ned i området i 1664. Engelskmennene overtok Nieuw Amsterdam i 1664 og døpte om byen til New York. Det skjedde ved et makeskifte ved at nederlendene fikk overta kontrollen over øya Run, som på den tid var av mye større verdi enn Ny Amsterdam.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar